zaterdag 25 december 2010

Kerstgroet

Alweer een jaar ligt achter ons, vol van gedane daden,
Een enkel schip dat is verbrand, veel nieuw geplante zaden.
Een jaar vol duister en vol licht, waarin veel was te leren,
Een jaar vol voedsel voor de geest, wat rustig mag verteren.
Nu mogen we vooruit kijken, naar de tijd die komen gaat,
En elkaar toewensen dat het goede je te wachten staat.
Geven geeft jezelf ook veel, geef licht aan hen in ’t duister,
Help diegene die ‘t nodig heeft, praat niet alleen, maar luister!
Ik wens je nu de wijsheid toe om dat te doen wat goed is,
Ik wens je ook de wilskracht toe, zodat dat ook te doen is!

Een ieder prettige kerstdagen en een gelukkig 2011 gewenst!

zaterdag 18 december 2010

donderdag 9 december 2010

LUCHTDICHT: Gedacht gedicht

Een heel simpel en kort hersenspinseltje.

[SSVOBB] Draaisessies

Even een kort berichtje om aan te kondigen dat we zaterdag a.s. (11 december) weer met de Lambach HL II gaan draaien op het Aviodrome (Lelystad).
Het plan is om aan het begin van de middag een eerste draaisessie te doen, dit vooral ter bescherming tegen corrosie, om te checken of de motor nog compleet goed werkt etc etc. Waarschijnlijk zal dit zo rond een uur of 2 zijn.

Zaterdag a.s. (11 december) is er 's avonds echter ook een groot en gratis evenement. De 747 van het Aviodrome is namelijk zoals elk jaar weer in kerstverlichting gehuld, zodat dit toestel 's nachts vanuit de wijde omgeving te zien is. Deze lampjes worden zaterdagavond feestelijk ontstoken tijdens een gezellige avond met onder andere een soort kerstmarkt, een kerstkoor, Ernst en Bobbie, en natuurlijk een heleboel mooie vliegtuigen. Onder andere de Lambach HL II zal, in het duister uitgelicht, die avond haar motorgeweld laten donderen door de nacht.
Door de korte lengte van onze uitlaatpijpen is het best mogelijk dat dit een mooi schouwspel oplevert, aangezien de motor nog wel eens de neiging heeft om verbranding af en toe pas in of buiten de uitlaten op gang te laten komen. Hierdoor is de kans op korte vlammen onder de uitlaten aanwezig, die in het donker ook goed te zien zouden moeten kunnen zijn.

Mocht u dus deze dag of avond naar het Aviodrome komen, vergeet dan absoluut uw fototoestel niet!

Afbeelding copyright SSVOBB "Lambach Vliegtuigen"

www.ssvobb.nl
www.aviodrome.nl

Las-introductie

Gisterochtend samen met een aantal collega's van de SSVOBB een korte introducerende lascursus gehad.


Van de 3 soorten lassen (elektrode-lassen, MIG- en TIG-lassen) waar we kennis mee konden maken heb ik alleen het elektrode-lassen en MIG-lassen (Mixed Inert Gas) kunnen proberen door tijdgebrek.


Elektrode-lassen
Elektrode lassen is een relatief eenvoudige vorm van lassen, zeker technisch gezien. Hierbij laat je via een elektrode een hoge stroom naar het werkstuk lopen. Deze elektrode is van hetzelfde materiaal als het werkstuk. Op het moment dat de stroom gaat lopen, wordt het materiaal verhit tot boven het smeltpunt, en wordt het dus lokaal vloeibaar. Als het goed is, vloeien de aan elkaar te lassen materialen in elkaar over, en vormen ze na afkoeling een stuk van hetzelfde materiaal.
Een veel gemaakte fout is echter te snel lassen. Op dat moment smelt wel de elektrode af, maar het materiaal van het werkstuk vrijwel niet. Hierdoor ligt de las als het ware bovenop het materiaal, en zit er niet in, waardoor het bijna geen belasting aankan.
Hieronder een nog actiefoto en een aantal foto's van het resultaat. Voor iemand die aan het begin van de ochtend nog nooit een lasapparaat aan had geraakt, 





MIG-lassen
Bij het lassen via het Mixed Inert Gas proces wordt er met een veel kleinere elektrode gewerkt, die als een soort draad door het laspistool wordt gevoerd. Door dit laspistool wordt ook een mengsel van Argon en CO2 rond de las gespoten, om te zorgen dat er geen zuurstof bij de las kan komen, wat ervoor zou kunnen zorgen dat de kwaliteit van de las achteruit gaat. De lassen die hiermee worden gemaakt zijn meestal een stuk dunner. Het proces is echter ook een stuk zenuwachtiger om dat je niet direct controle hebt over hoeveel materiaal er hoe snel wordt toegevoerd, wat bij elektrode-lassen veel meer het geval is.
Hieronder foto's van mijn resultaat met het MIG-lassen.


LUCHTDICHT gebundeld!

Alweer een tijdje terug is een groot aantal van mijn teksten samengevoegd tot een klein boekje, getiteld "Technisch Dichten voor beginners". Mocht u geinteresseerd zijn in een exemplaar hiervan, neem dan contact met mij op via het "contact"-knopje aan de rechterkant.