Gisterochtend samen met een aantal collega's van de SSVOBB een korte introducerende lascursus gehad.
Van de 3 soorten lassen (elektrode-lassen, MIG- en TIG-lassen) waar we kennis mee konden maken heb ik alleen het elektrode-lassen en MIG-lassen (Mixed Inert Gas) kunnen proberen door tijdgebrek.
Elektrode-lassen
Elektrode lassen is een relatief eenvoudige vorm van lassen, zeker technisch gezien. Hierbij laat je via een elektrode een hoge stroom naar het werkstuk lopen. Deze elektrode is van hetzelfde materiaal als het werkstuk. Op het moment dat de stroom gaat lopen, wordt het materiaal verhit tot boven het smeltpunt, en wordt het dus lokaal vloeibaar. Als het goed is, vloeien de aan elkaar te lassen materialen in elkaar over, en vormen ze na afkoeling een stuk van hetzelfde materiaal.
Een veel gemaakte fout is echter te snel lassen. Op dat moment smelt wel de elektrode af, maar het materiaal van het werkstuk vrijwel niet. Hierdoor ligt de las als het ware bovenop het materiaal, en zit er niet in, waardoor het bijna geen belasting aankan.
Hieronder een nog actiefoto en een aantal foto's van het resultaat. Voor iemand die aan het begin van de ochtend nog nooit een lasapparaat aan had geraakt,
MIG-lassen
Bij het lassen via het Mixed Inert Gas proces wordt er met een veel kleinere elektrode gewerkt, die als een soort draad door het laspistool wordt gevoerd. Door dit laspistool wordt ook een mengsel van Argon en CO2 rond de las gespoten, om te zorgen dat er geen zuurstof bij de las kan komen, wat ervoor zou kunnen zorgen dat de kwaliteit van de las achteruit gaat. De lassen die hiermee worden gemaakt zijn meestal een stuk dunner. Het proces is echter ook een stuk zenuwachtiger om dat je niet direct controle hebt over hoeveel materiaal er hoe snel wordt toegevoerd, wat bij elektrode-lassen veel meer het geval is.
Hieronder foto's van mijn resultaat met het MIG-lassen.
Het blog van de Delfste student Halbe Mulder. Een veelzijdig persoon, die naast zijn studie Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek aan de TU Delft onder andere ook drumt, vliegtuigen bouwt en teksten en gedichten schrijft, die hier meestal gepubliceerd worden.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
LUCHTDICHT gebundeld!
Alweer een tijdje terug is een groot aantal van mijn teksten samengevoegd tot een klein boekje, getiteld "Technisch Dichten voor beginners". Mocht u geinteresseerd zijn in een exemplaar hiervan, neem dan contact met mij op via het "contact"-knopje aan de rechterkant.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten