dinsdag 28 oktober 2008

SPOTLIGHT: RepRap

Het RepRap project
Waarschijnlijk heeft ook u aan uw computer zo'n inkt-spuwend apparaat hangen, genaamd een printer, waarmee u allerlei stukken tekst en zelfs afbeeldingen kunt afdrukken, die u zelf hebt gecreëerd of ergens van internet heeft geplukt. Vroeger echter ging men als men iets afgedrukt wilde hebben naar een drukker, of men schreef met de hand iets op papier. Als men tegenwoordig naar de drukker wil gaan om een A4'tje met informatie afgedrukt te krijgen, word men over het algemeen voor gek verklaard.
Als men echter een boekensteun nodig heeft, een glas, een kleerhanger, een deurkruk of een of ander beugeltje gaat men gewoon naar de winkel, en haalt het daar, in plaats van het zelf te maken. Nu denkt u misschien dat het veel te veel werk is om bijvoorbeeld een deurkruk te maken als u die nodig heeft, zeker als men het vergelijkt met het printen van een A4'tje met informatie wat u toevallig nodig had. Maar wat als het maken van die deurkruk zo simpel zou zijn als het drukken op een knop "print"?
Hiermee ben ik aangeland bij het doel van het RepRap project, namelijk het creeren van een printer die geen bedrukte papiertjes, maar fysieke objecten maakt. Het enige wat u hoeft te doen, is het apparaat vertellen wat hij moet printen, en af en toe wat grondstoffen voeren. En het mooiste aan dit apparaat: Hij maakt zo'n 60% van zijn eigen onderdelen zelf!


RepRap: droom of werkelijkheid?
Er is een grote kans dat u bij het lezen van het bovenstaande stukje het idee kreeg dat ondergetekende iets te veel science-fiction heeft gekeken. Toch is er op dit moment al een RepRap, versie 1.0 "Darwin", die u zelf kunt bouwen. De Darwin bestaat uit een platform met erboven een extruder (een soort slagroomspuit, gevuld met vloeibaar plastic). Door met deze spuit steeds laagjes plastic neer te leggen, word een object laagje voor laagje opgebouwd. Het (versnelde) filmpje hieronder laat mooi zien hoe dit werkt.


Darwin: Optoswitch bracket timelapse build from eD Sells on Vimeo.

Het nadeel van de Darwin is dat men op dit moment nog slechts 1 materiaal tegelijk kan neerleggen, waardoor alleen nog objecten te maken zijn die uit 1 materiaal bestaan. Een ander nadeel van deze techniek is dat het in theorie niet mogelijk is om een object te maken met overhangende delen met een grotere hoek dan 45 graden. Volgende versies van de RepRap zullen daarom ook meerdere extruders krijgen, die ook tijdelijke ondersteuningen kunnen aanleggen, waardoor ook grotere overhanghoeken te maken zijn. Ook zullen deze geleidende materialen neer kunnen leggen, waardoor het apparaat uiteindelijk in principe ook zijn eigen elektrische circuits kan maken.
De laatste beperking is de grootte van het object: de Darwin kan objecten creeeren van maximaal 23 bij 23 bij 10 centimeter.



Maar da's toch veel te duur?
Dat valt heel erg mee. Als u een RepRap Darwin wilt bouwen, zult u ongeveer zo'n 500 tot 600 euro kwijt zijn, als u alles als een bouwpakket koopt (als u op zoek gaat naar koopjes, kan het op zich goedkoper). Reken vervolgens eens uit wat u kwijt bent aan een kleerhanger als u hem koopt of als u hem zelf zou printen. Voor zoiets simpels komt dit toch al snel neer op een euro als u hem in de winkel koopt, materiaalkosten bij zelf printen zijn ongeveer 30 cent. Voor de duidelijkheid: ruim een factor 3 verschil!


Voor meer informatie: www.reprap.org


Geen opmerkingen:

LUCHTDICHT gebundeld!

Alweer een tijdje terug is een groot aantal van mijn teksten samengevoegd tot een klein boekje, getiteld "Technisch Dichten voor beginners". Mocht u geinteresseerd zijn in een exemplaar hiervan, neem dan contact met mij op via het "contact"-knopje aan de rechterkant.