woensdag 29 oktober 2008

Tentamens: Dag 3

Calculus, SOG en Spacen
Een van mijn favoriete vakken was vandaag zo gul mij een bonustoets te geven. Het vak in kwestie? Calculus. Natuurlijk probeert men van zo'n buitenkans zo veel mogelijk te maken, maar als men na 3 kwartier weer buiten staat met het gevoel dat het geen multiple-choice, maar multiple-gok-toets was, geeft dat niet echt een positief vooruitzicht op het uiteindelijke cijfer. Natuurlijk heeft elk minpunt ook zo z'n pluspunt, want inmiddels is ondergetekende erachter gekomen dat het misschien toch een handig idee is om de opgaven thuis ook te maken...
Na deze zware ontnuchtering was een grote portie SOG natuurlijk wel op zijn plaats. Geleerd hebbende van voorgaande ervaringen, werd dit SOG-blok echter afgewisseld met regelmatig spacen. Aangezien ik echter niets met drugs op heb, hield dit gewoon studeren voor Space Engineering & Technology in.
Space Engineering & Technology, hierna kortweg Space, is een vak wat mij om meerdere redenen meer aanspreekt dan Calculus of Statics. Ten eerste is het een behoorlijk concreet vak: er word onderwezen over verschillende typen satellieten, raketten en missies, en als er wat berekend word, dan is het geen nietszeggende som waar men een oplossing voor X uit krijgt, maar een duidelijk gegeven, waarbij men zich iets kan voorstellen, bijvoorbeeld de omlooptijd of snelheid van een satelliet, hoeveel brandstof een raket mee moet nemen om een lading in een bepaalde baan te kunnen brengen en dergelijke.
Ten tweede bevat het vak niet heel erg veel berekeningen; het gaat vooral om de principes van wat er gebeurd, hoe dingen gedaan worden en waarom, en de berekeningen dienen als ondersteuning van de stof. Bij een aantal andere vakken krijg ik op zijn minst de indruk dat de stof een ondersteuning vormt voor de berekeningen...
Als laatste punt: het vak word gegeven door een zeer capabele en enthousiaste docent. Het is gewoonweg geweldig om zo'n relatief oud heerschap zo enthousiast voor een volle collegezaal te zien vertellen over iets waar hij duidelijk een grote passie voor heeft. En het belangrijkste? Hij weet zijn passie en enthousiasme voor het onderwerp behoorlijk goed over te brengen op de studenten!

Over Space Engineering & Technology
Space Engineering & Technology I is een eerstejaarsvak voor studenten Lucht- en Ruimtevaarttechniek. Het is vooral een introductie in de ruimtevaart, een vak dat duidelijk moet maken wat ruimtevaart nu precies inhoud, wat er allemaal bij bijvoorbeeld een satellietmissie komt kijken, en waarom het toch zo moeilijk is om dingen voor in de ruimte te ontwerpen.
Een kort voorbeeld over dat laatste: de ruimte is een zeer vijandige omgeving. Allerlei soorten minder prettige straling, die op aarde door de atmosfeer weggefilterd worden, zijn in de ruimte wel aanwezig, de omgevingstemperatuur is er ongeveer -273 graden Celsius (zonder zeer goede isolatie en verwarming werkt normale electronica er dus niet), en kleine deeltje stof, puin en andere rommel die er rondzweven, komen wel met ongeveer 7 kilometer per seconde aan. De ruimte hangt vol met dat soort zooi, dus alles wat voor ruimte-gebruik ontworpen word, moet stevig genoeg zijn om veel van dit soort botsingen te kunnen verdragen zonder stuk te gaan of verminderde prestaties te gaan leveren.

Geen opmerkingen:

LUCHTDICHT gebundeld!

Alweer een tijdje terug is een groot aantal van mijn teksten samengevoegd tot een klein boekje, getiteld "Technisch Dichten voor beginners". Mocht u geinteresseerd zijn in een exemplaar hiervan, neem dan contact met mij op via het "contact"-knopje aan de rechterkant.